Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2012 14:57 - Защо някои страни ненавиждат американските неправителствени организации?
Автор: views Категория: Други   
Прочетен: 873 Коментари: 0 Гласове:
3



image New York Times съобщава, че Обединените Арабски Емирства (ОАЕ) закриват действащите на територията им офиси на Националния демократичен институт (НДИ) – американска неправителствена организация с основна дейност „развитие на демокрацията зад граница“.
Институтът е наричан „неправителствена организация“ (НПО), което предизвиква учудване в много хора, тъй като същата „неправителствена организация“ се финансира в голяма степен от правителството на САЩ. „Уикипедия“ обаче любезно ни обяснява: „В случаите, в които НПО изцяло или частично се финансират от правителството, те съхраняват своя неправителствен статус, тъй като не позволяват на правителството да се намесва в тяхната дейност“.
Съдейки по това обяснение, можем да решим, че всички намират за напълно естествено американското правителство да финансира организации, които изпращат хората си зад граница, за да разпространяват демокрацията и даже да поддържат революции в онези страни, държавното устройство на които не съответства на джеферсъновите стандарти. Репортерът на New York Times определя решението на ОАЕ като „неочакван акт на дипломатическо пренебрежение“, който е „особено провокативен“, тъй като е приет непосредствено преди визитата в региона на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън във връзка с провеждането на преговори с ОАЕ и останалите членове на Съвета за сътрудничество на арабските страни от Персийския залив.
Самата г-жа Клинтън в изказване в аналогичен дух заяви, че „ние много съжаляваме“ за действията на ОАЕ, че НДИ има „ключова роля в поддръжката на обществените организации и гражданското общество в целия регион“ и че очаква „продължение на дискусията по този въпрос“.
Навярно има смисъл тук да спрем за секунда и да се опитаме да погледнем на проблема от гледната точка на страните, в които развиват дейността си нашите НПО. Неотдавна Египет арестува сътрудниците на няколко функциониращи в страната обществени организации, занимаващи се с развитие на демокрацията и ги заплаши с наказателно преследване. Преди това много египтяни изразяваха опасения по повод вмешателството на НПО във вътрешните работи на Египет. Египетските власти реагираха на информацията, че три от американските НПО – НДИ, Freedom House и Международния републикански институт – са получили около 65 милиона долара, за да разпространяват в страната своите възгледи за това как трябва да бъде управлявана тя. Според властите, това е незаконен опит да се повлияе на изхода от изборите с помощта на чуждестранно финансиране.
Случаят предизвика особено внимание в САЩ, тъй като сред сътрудниците на тези НПО, на които бяха предявени обвинения, се оказа и синът на министъра на транспорта на САЩ Ray LaHood. Египет освободи арестуваните едва след като правителството на САЩ заплаши да спре сделка за доставка на оръжие в страната на стойност 1.3 милиарда долара. Възобновяване на дейността на НПО египетските власти обаче не разрешиха.
Русия също изрази недоволство от дейността на американските НПО на нейната територия. Министър-председателят Владимир Путин по време на своята президентска кампания огласи обстоятелството, че в страната са били преведени стотици милиони долари (основно от САЩ) с цел да се повлияе на гласоподавателите. Подобни опасения изрази и Китай.
Сега към горепосочените държави се присъединиха и ОАЕ, което някои представители на НПО намират за странно, тъй като действащите в ОАЕ активисти се опитват да влияят на правителствените структури не в Емирствата, а в съседните страни – напр. Саудитска Арабия.
Онези, които искат да проумеят защо тези страни кипят от гняв, може би трябва да си представят какво биха почувствали американците, ако във Вашингтон се появят аналогични организации от Китай, Русия и Индия, със стотици милиони долари, подкрепяни от правителствата на тези страни и с планове да влияят на нашата политика. Може да се предположи, че американците биха били крайно недоволни дори ако тези организации биха се опитали само да подпомогнат на изборите тази или онази партия. А сега си представете, че те се опитват да променят нашата система на държавно управление. Е, финансираните от САЩ НПО се занимават точно с това в много страни и в последните години нерядко постигат успех.
Този външнополитически проблем явно заслужава по-голямо внимание, отколкото му отделят управляващите в Америка. Практически никой не се интересува от обстоятелството, че подобна дейност поражда антиамерикански настроения и създава дипломатически трудности за нашата страна. Статията на New York Times просто отразява един общ възглед, според който това, с което се занимават активистите на НПО не може да предизвиква съмнение. Споделящите този възглед считат американските демократични структури за въплащение на някакви универсални ценности, към които целият свят е длъжен да се ориентира.
Впрочем, високомерието проявявано от много от тези хора, почти гарантирано предизвиква негативни чувства в държавите, в които те работят. Да си спомним думите на Майкъл Макфол, бивш представител на НДИ в Русия: „Ние нямаме намерение да указваме [на Русия] пътя [към демокрацията] – заяви той. – Ние просто сме решени да защитаваме онова, което наричаме „универсални ценности“ – не американски ценности, не западни ценности, а „универсални ценности“. Ще Ви се да попитате кой определя тези универсални ценности и кой назначава техните защитници? За да получите отговор на този въпрос ще Ви се наложи, на първо място, да посетите Русия, в която в момента Макфол е посланик на САЩ.
Еретична позиция по този проблем заема
Патрик Бюканън - консервативен коментатор и член на консултативния съвет на TNI . Според него тази дейност не само че е неправилна, но е и вредна за интересите на Америка. „Намесват ли се Съединените щати във вътрешните работи на други страни и подкопават ли устоите на тяхното управление, използвайки НПО, за да финансират опозицията, да предизвикват бунтове или да влияят на изборните резултати? Използваме ли методи от Студената война в страни, с които не воюваме, за да наложим своя Нов световен ред?“ – пита той. И отговаря: „Струва ми се, че да“.
Струва ни се, че на въпросите, зададени от Бюканън, би следвало, в крайна сметка, да се отдели някакво внимание в политическите ни дискусии. Защото, съдейки по всичко, кръстоносните походи в името на някакви „универсални ценности“ не водят до нищо добро.

ИзточникVeracity Now (САЩ)


Тагове:   Египет,   САЩ,   Русия,   НПО,   ОАЕ,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: views
Категория: Други
Прочетен: 30059
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 12
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930